Etusivu  >  Paikkakunnat  >  Helsinki  >  Helsinki 2014

Helsingin Suomalaisen Klubin skruuvivuosi 2014


Helsingin Suomalaisella Klubilla vuosi 2014 oli jälleen poikkeuksellisen aktiivinen ja menestyksekäs skruuvivuosi. Puheenjohtaja Pellervo Erkkilä uurasti jälleen uskomattomalla innolla koordinoiden koko toimintaa, järjestäen kansalliset kisat sekä hoitamalla Klubin skruuvin ulkosuhteet. Skruuvi on kehittymässä Klubimme aktiivisimmaksi harrastukseksi jos lasketaan säännöllisiä henkilökohtaisia osallistumisia ja siihen käytettyjä tuntimääriä. Kehitys on edennyt aivan upeasti kun vuosituhannen alussa aktiivipelaajia oli vain kourallinen. Tavoitteena on saada skruuville sille kuuluva kansainvälinen arvostus.

1. Skruuviakatemia

Tulevaisuuden kannalta erittäin merkittävää oli kolmatta kertaa pidetty Skruuviakatemia. Akatemian vetäjänä toimi perinteisesti Kari Bergholm t ukenaan Pellervo Erkkilä, Jaakko Karvonen ja Kari Pylkkänen. Tämänkertaiseen Akatemiaan osallistui 15 harrastajaa ja heistä on muodostunut kolme uutta peliryhmää, joiden senioriohjausta jatketaan vielä kevät 2015. Nyt klubillamme on liki 40 aktiivista skruuvin pelaajaa ja viikoittain kokoontuu 8 ryhmää tämän liki maailmanperintöihin kuuluvan sosiaalisen pelin harrastukseen.

Vuonna 2013 julkaistun Skruuvioppaan rinnalle syntyi Skruuvin pikaopas, jossa on esitetty skruuvin perusteet 12 PowerPoint-sliden avulla. Tämän toivotaan helpottavan uusia pelaajia. Pikaopas löytyy sekä Suomalaisen Klubin skruuvisivuilta että skruuvi.fi -sivustolta.

2. Skruuvi sosiaalisena harrastuksena

Skruuvissa pelin aikana keskustellaan huomattavan paljon erilaisia asioita. Kädessä olevista korteista kerrotaan luonnollisesti vain tarjoukset. Kun kaikissa kilpailuissa kussakin pöydässä on aina identtiset kortit, niin pelaajamäärien kasvaessa on tullut pulmaksi tehdä tarjouksia toisten niitä kuulematta. Syksyllä koetimme muutaman kerran käyttää bridgestä tuttua tapaa, jolloin tarjoukset tehdään merkkilapuilla sanomatta sanaakaan. Hämmästys oli valtaisa, kun pelaajat huomasivat pelin sosiaalisen luonteen ja muunkin keskustelun laimenevan merkittävästi näin tehtäessä. Skruuviin tulikin näiden kokemusten myötä aivan uudenlainen sosiaalisen kanssakäymisen aktiivinen arvostus.

Skruuvi sosiaalisena pelinä Gardan rantakahvilassa, pursiseuralla ja vuorikävelyllä v. 2014.


Tämä skruuville ominainen sosiaalisuus on toki aina ollut olemassa, mutta se korostui dramaattisesti tarjouslappujen käytön muuttaessa koko pelitapahtuman luonnetta. Tämä sosiaalisuus on varmasti eräs syy, miksi skruuviveljet ovat siviilissäkin hyviä ystäviä ja tekevät mielellään ' matkoja erilaisiin pelitapahtumiin. Vuoden aikana veljiämme osallistui Gardan korkean paikan leirin, Kuopion Torniskruuvin, Mikkelin Marskin turnauksen, Tallinnan kevätskruuvin sekä SM-kisojen ja Toro-skruuvin lisäksi moniin pienempiin "perhetilaisuuksiin" Haminassa, Multialla, Hangossa, Rhonen risteilyllä, Kuopiossa jne. On kerta kaikkiaan loistavaa kun veljeys tiivistyy tämän harrastuksen myötä!

2. Kuukausiskruuvi

Joka kuukauden kolmantena keskiviikkona pelattava kuukausiskruuvi on vakiinnuttanut paikkansa kilpailuna, jonka perusteella ratkeaa Klubin mestaruus. Yrjö ja Timo Orispää ovat jälleen uhranneet valtavasti aikaa ja vaivaa kuukausiskruuvien järjestäjinä ja ylläpitämällä kehittämäänsä on-line tuloslaskentaa, jolloin jokaisen pelatun jaon jälkeen screeniltä nähdään pistetilanne. Korttien jaot on hoidettu jakokoneella, jolloin kukin pöytä pelaa samanaikaisesti samoilla korteilla. Vuoden aikana pistelaskennassa luovuttiin syksyllä 2012 käyttöön otetusta tasokorjauksesta, jossa saman ilmansuunnan tuloksia verrataan keskenään ja pisteet lasketaan poikkeamana keskiarvosta. Palattiin perinteiseen raakapisteiden laskentaan ilman vertailua muiden pöytien tuloksiin. Pelikauden 2013-2014 Klubin mestaruuden voitti Pellervo Erkkilä. Timo Orispää tuli tasapisteissä hopealle ja Juhani Gulin sai pronssia. Onnittelut heille ja kaikille Klubin skruuvareille osallistumisesta kisoihin!

4. SM-kisat ja Toro-skruuvi

Syyskuisten SM-kisojen järjestäjävuoro oli Helsingillä. Pelaajia oli 20 ja Klubimme pärjäsi erinomaisesti. Kymmenestä kärkisijasta yhdeksän tuli klubiveljillemme! Kisan voitti ylivoimaisesti Juhani Gulin. Pellervo Erkkilä ylsi hopealle ja Jaakko Koponen pronssille. Kisa osoitti, että skruuvin palkinnoille voi yltää niin runsaan 60 vuoden pelaamiskokemuksen omaava kuin vasta pari vuotta peliä harrastanut velikin. Juhanin piste-ero hopeaan oli yli 250 pistettä eli kyllä kokemus nyt kuitenkin näytti vahvuutensa!

Kuukautta myöhemmin pelatussa Toro-skruuvissa oli peräti 24 osallistujaa. Kisassa tehtiin maailmanennätys kun kuusi pöydällistä pelasi tietokonejaoilla ja pelin läpivienti edellytti 276 korttipakan käyttöä. Toro-skruuvia pidetään arkkiatri Ylpön muistokisan luonteen vuoksi ehkä arvostetuimpana skruuvikilpailuna maassamme. Kisan voitti Juhani Isomeri. Nyt Klubin maanantairyhmän jäsenistä kukin on voittanut Toro-skruuvin. Lievätkö he imeneet vaikutteita kun pelaavat viikoittain Ylppö-kabinetissa? Isomeri johti kisaa vain muutamaa alkujakoa lukuun ottamatta koko ajan. Hopealle yltänyt Mauri Hattunen antoi kuitenkin kovan vastuksen kun hän kisan loppua kohden alkoi uhkaavasti lähestyä Juhania. Kisassa kolmanneksi tuli haminalainen (sittemmin helsinkiläiseksi siirtynyt) Markku Ylönen.

SM-kisojen voittaja Juhani Gulin (vas) ja Toro-skruuvin voittaja Juhani Isomeri (oik).


Muut tapahtumat

Normaalin peli- ja kilpailutoiminnan lisäksi skruuvarit ovat osallistuneet lukuisiin skruuvitapahtumiin Suomessa ja muualla. Säännölliset ulkomaan tapahtumathan ovat helmikuun alun Gardan korkean paikan leiri sekä huhtikuun lopun Tallinnan kevätskruuvi.

Gardalle osallistui kuusi helsinkiläistä ja seitsemän kuopiolaista skruuvaria. Tapahtumaa on kuvattu Suomalaisen Klubin Klubilehdessä nro 2014/1 ss. 60-62. Garda on unelmapaikka sosiaaliseen skruuvinpeluuseen. Kun itse tehdyn aamupalan jälkeen osa lähtee kuntoilemaan vuoristoon ja osa kaupungille, niin osa aloittaa pelit heti aamutuimaan. Pelipaikkoina ovat kahvilat, lounaspaikat sekä omaan käyttöön avattu apartment-tyyppinen hotelli Salon kaupungissa aivan rannan tuntumassa. Kukin pelaaja ehtii pelata 150-250 jakoa viiden pelipäivän aikana. Vuoden 2014 Gardan kokonaismestaruuden voitti Pellervo Erkkilä. Jaakko Karvonen ylsi hopealle ja kuopiolainen Markku Koivisto pronssille. Voitto ei kuitenkaan ole tässä kisassa se tärkein asia kun veljesten kanssakäyminen voittaa kaiken muun.

Skruuvi sosiaalisena pelinä Gardan rantakahvilassa, pursiseuralla ja vuorikävelyllä v. 2014.


Haminan bliniskruuviin tuli jälleen miellyttävä kutsu maaliskuun alulle. Neljän klubilaisen matka sujui aivan erinomaisesti ja huolenpito oli todella lämmintä. Tuoreet blinit kesken pelituokion ja kaikki muu yltäkylläisyys loivat tapahtumasta sydämellisen miellyttävän yhdessäolon. Tällaisia "pienimuotoisia" tapahtumia skruuvi tarvitsee lajin ja pelaajien vuorovaikutuksen lisäämiseksi. Kiitos haminalaisille!

Puijon Torniskruuvi oli maaliskuun puolivälissä. Nyt ensi kertaa järjestettyyn tapahtumaan osallistui viisi klubilaista muiden pelaajien ollessa Kuopiosta. Kisan voitto meni ansaitusti Pentti Sihvolalle Kuopioon. Tapahtuman alussa oli upea lounas pyörivässä torniravintolassa. Sitten alkoivat pelit tornin vieressä olevassa tarkoitukseen erinomaisesti sopivassa matkailumajassa, missä myös saunottiin ja nautittiin vapaan tarjoilun yöpalat. Majoittumaan ehdittiin hädin tuskin auringon nousuun, mutta erinomaisen kevein sydämin.

Mikkelissä pelattiin perinteikäs Marskin turnaus maaliskuun lopulla. Kiertopalkintona tuossa kisassa on Mikkelin torilla olevan Marskin patsaan pienoismalli. Näin skruuvi on luonut vankat siteet Suomen historiaan. Tätä sidettä vahventaa turnauksen loistava illallinen Marskin vastaanottosalissa menun noudattaessa marsalkan makuja alkaen aidosta Vorschmackista ja kulkien kuha Walewskan kautta Pavlovaan. Klubimme maanantairyhmä saalisti turnauksen kolme palkintosijaa Kari Pylkkäsen yltäessä voittoon. Jaakko Karvonen tuli hopealle ja Pellervo Erkkilä pronssille.

Pujon Torniskruuvin pitopaikka sekä Marskin kisan voittajat.


Tallinnan skruuvi järjestettiin viidettä kertaa huhtikuun viimeisenä viikonloppuna perinteen mukaisesti. Pelaajia oli 16 Helsingistä, Kuopiosta ja Haminasta majapaikan ollessa tuttu St Olav. Kauniin keväisen viikonlopun pelipaikkana oli jälleen Tallinnan shakkikerho, Malemaja. Nyt illastimme kohtuuhintaisissa Spotissa ja Munga Kelderissä kumpaisenkin sijaitessa Venekadulla lähellä Malemajaa. Tallinnassa palkittiin jokaisen kolmen pelipäivän parhaat sekä koko tapahtuman osalta paras pelinvienti, paras puolustus ja paras lopetus. Kolmen pelipäivän parhaat olivat Pellervo Erkkilä, Jaakko Karvonen sekä Kari Bergholm. Onnittelut voittajille ja kaikille mukavasta yhdessäolosta.

Hanko-skruuvi järjestettiin nyt kolmannen kerran ja jo perinteisesti heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Täktomin rannalla Jaakko Karvosen kesäpaikassa. Osallistujina oli neljä kuopiolaista vierasta Markku Koiviston johdolla ja isäntinä Helsingistä Pellervo Erkkilä, Yrjö Orispää, Kai Kiilamo ja Jaakko Karvonen. Hienojen pelien, loistavien aterioiden (kiitos kuopiolaiskokkien) ja runsaan saunomisen jälkeen kotiuduttiin tällä kertaa autoilla, sillä osallistujien kiireiden vuoksi ei päästy palaamaan Helsinkiin purjehdusskruuvilla Pellervon Swanilla kuten kahtena edellisenä vuotena.

Hanko-skruuvin isännät, Jaakko ja Lola.


Multian Jänisskruuvi järjestettiin perinteisesti (jo toisen kerran!) syksyllä valkeakoskelaisen Jaakko Rislakin isännöimänä. Mukana oli Helsingistä Pellervo Erkkilä, Tapio Lahkela ja Jaakko Karvonen sekä kolme kuopiolaista metsästäjä/skruuvariveljeä. Pelaajia oli siis vain seitsemän, joten toinen pöytä joutui turvautumaan James Bondin apuun ja Bondihan taas kerran voitti kisan suvereenisti! Metsästyssää oli kurja, tuulinen ja sateinen, joten jänikset jäivät tänä vuonna saamatta kun edellisvuonna saaliina oli kaksi upeaa valkoturkkia.

Kuopion pikkujouluskruuvi oli vuoden ehdottomia kohokohtia. Viisi helsinkiläistä matkasi junalla Kuopioon ahkerasti pelaten. Perillä lämmittelypelien jälkeen siirryttiin 7 ruokalajin illalliselle. Alkuruokina olivat mm. veljien esivalmistamat mustikkagini-graavattu lohi sekä korvasienikeitto paahdettujen korvasienten kera. Sitten Saimaansiikaa, karitsanpotkaa sekä ankanrinta vihannesvaahtojen ja pyreiden kera. Jälkiruokana oli seitsemän lajin suklaa, missä käsittämättömät muodot ja maut loivat sinfonisen kokonaisuuden. Lopuksi vielä loistavat juustot. Kullekin ruokalajille keittiömestari oli valinnut suosikkiviininsä Bordeauxin, Alsacen ja Burgundyn valkoviineistä Toscanan, Rhonen, Piemonten ja Marlboroughin punaviineistä ja Tokaijista. Kuopiolaisia todella hemmotellaan kun klubilaisten viinilaskuihinkin lisätään vain 10 euroa pullon tukkuhinnan päälle! Kuopion Klubin keittiötä täytyy ihailla ja onnitella vielä kerran! Voiko Joulun odotusta paremmin kasvattaa kuin tämä kokemalla!

Kuopion pikkujouluskruuvin tunnelmaa. Etumaisessa pelipöydässä Pellervo Erkkilä ja Risto Hallman.
Illallispöydässä Erkkilä, Markku Koivisto, Kari Pylkkänen ja Samuli Remes.


Hyvät veljet,
Sydämellinen ja lämmin kiitos erittäin antoisasta ja lämpimästä skruuvivuodesta!
Olli Meretoja